TRYM - Pokretač prirodne obrane biljke

ŠTO JE TRYM?
TRYM je gnojivo koje stimulira enzimatsku aktivnost biljke. Sastoji se od ekstrakata tropskih biljaka. TRYM sadrži mikroelemente, proteine, prirodne obrambene aktivatore biljke (proteaze, N-acetil- beta glukozaminidaza, beta glukozaminidaza, - beta glukuronidaza , bet- galaktoza oksidaza), aminokiseline, vitamine.

DJELOVANJE:
TRYM unosi u biljku kemijske elemente i tvari prijeko potrebne za povećanje enzimatske aktivnosti i tako aktivira fiziološke mehanizme samoobrane protiv patogenih gljiva (Fusarium spp., Pythium spp., Phytophthora spp., Uncinula spp., Botrytis spp. i dr.) i virusa (Y virus krumpira, Virus mozaika duhana; Virus mozaika krastavca i dr.). TRYM djeluje preventivno na širenje uzročnika, jer utječe na biljna tkiva čineći ih otpornijim na napad patogena. TRYM inducira rezistentnost u početku na lokalnoj razini (LAR = local acquired resistance = lokalno razvijena otpornost), a zatim se njegovo djelovanje proširuje na cijelu biljku (SAR = systemic acquired resistance = sistemično razvijena otpornost). To se očituje u intenzivnoj aktivnosti hitinaze i zadebljanju elemenata tkiva (aktivnost peroksidaze).

ISPITIVANJA PROVEDENA S TRYM-om NA RAZLIČITIM BILJNIM VRSTAMA POKAZUJU DA:

  1. TRYM inducira intenzivnu i produljenu sintezu čimbenika koji potiču rezistentnost biljke.
  2. Biljke tretirane TRYM-om brže i u većoj količini stvaraju proteine odgovorne za rezistentnost (PR1a, PR1b, PR2, PR3, hitinaza), nego genetski rezistentne biljke.
  3. U procesu obrane ne nastaje fiziološka blokada u biljci tretiranoj TRYM-om, dapače, razvija se stimulirajući učinak na razvoj i rast plodova.
  4. TRYM ne uzrokuje hipersenzitivne reakcije niti nekrozu lišća.

PREDNOSTI:

  • Pripravak je neškodljiv za čovjeka i korisne insekte (pčele, bumbare).
  • To je pripravak biljnoga podrijetla i preporučljiv je u biološkoj (ekološkoj) proizvodnji.
  • Nema karencu jer ne ostavlja neželjene ostatke (rezidue).
  • Može se miješati sa sredstvima za zaštitu bilja i gnojivima.
  • Ima hranidbenu vrijednost za biljke.
  • Rabeći taj proizvod može se znatno smanjiti količina bakra u zaštiti bilja.
  • Potiče aktivnost listova i plodova, a ne uzrokuje ožegotine.

TRYM je proizvod odobren za ekološku proizvodnju

PAKIRANJA: plastična boca od 1 l i spremnik od 5 l.

SASTAV
HRANJIVA
Bor (B) topljiv u vodi 0,40%
Cink (Zn) topljiv u vodi 0,50%
Mangan (Mn) topljiv u vodi 1,30%
OSTALI PARAMETRI
Specifična težina 1,05 Kg/L

bio

KRITERIJI ZA PRIMJENU
TRYM je idealan pripravak za kulture u ekološkoj, integriranoj zaštiti jer pridonosi preventivnoj zaštiti biljke , a ne ostavlja rezidue do berbe.
TRYM omogućava smanjenje količine bakra i time smanjuje negativne posljedice na razvoj biljke i kozmetiku plodova.

PRIMJENA

VINOVA LOZA I VOĆKE
Ekološka proizvodnja: Početi primjenu u doba pupanja (cvatovi vidljivi), tretirati preko lista svakih 8-10 dana do početka zriobe; preporučuje se provesti istovremeno s tretiranjem sredstvima na osnovi bakra (sredstvo na osnovi bakra tada primijeniti u reduciranoj dozi)
Doza: 0,5 l/ha

Standardna i integrirana proizvodnja: Provesti 3-4 tretiranja preko lista u razmacima 8-10 dana primjenjujući TRYM sam ili s proizvodima na osnovi bakra (sredstvo na osnovi bakra primijeniti u reduciranoj dozi)
Doza: 0,5 l/ha.

PLODOVITO I LISNATO POVRĆE

Ekološka proizvodnja: Preventivna prskanja preko lista prije pojave simptoma ili prije najvećeg pritiska gljivice; razmaci između tretiranja 8-10 dana; preporučuje se provesti istovremeno tretiranja sredstvima na osnovi bakra (sredstvo na osnovi bakra tada primijeniti u pola preporučene doze)
Doza: 1 l/ha. Doza za fertirigaciju (trulež korijena): 0,2 l/1000 m2.

Standardna i integrirana proizvodnja: Tretiranja provesti u razmacima 8-10 dana do pred berbu. (TRYM se može rabiti u kombinaciji s uobičajenim sredstvima za zaštitu bilja u smanjenoj dozi)
Doza: 1 l/ha. Doza za fertirigaciju (trulež korijena): 0,2 l/1000 m2.

OTPORNOST NA VIRUSE I BAKTERIJE
TRYM znatno smanjuje širenje virusa u biljci jer djeluje na biljne stanice tako da stvara rezistentnost ili tolerantnost. Virus ulazi u biljku, ali zbog rezistentnosti stvorene od TRYM-a ograničava širenje pa nema šteta na plodovima i mladicama. Čak zaražene biljke, ako su redovito tretirane, održavaju listove aktivnima, što biljci omogućuje da preživi i donese zdrave plodove.

Za povrće (lisnato i s plodovima), početi preventivna folijarna tretiranja prije trenutka najjače virulencije svakih 8-10 dana. Doza: 1 l/ha. Nakon nekoliko folijarnih tretiranja, moguće je korištenje TRYMa fertirigacijom. Doza: 0,2 l/1000 m².

BAKTERIOZE VOĆAKA   
UZROČNIK VRSTA PRIMJENA DOZA
Pseudomonas syringae pv. syringae Kruška Provesti 3 tretiranja u razmacima od 15-20 dana 1-1,5 l/ha
Xanthomonas campetris pv. Pruni Breskva, šljiva i marelica Početi zaštitu u vrijeme otpadanja latica; provesti 3-4 tretiranja u razmacima 15-20 dana 1-1,5 l/ha
Pseudomonas avellanae Lijeska Početi zaštitu u vrijeme otvaranja pupova; provesti 3-4 prskanja u razmacima od 20 dana 1-1,5 l/ha

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies). Daljnjom uporabom web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Saznaj više

Slažem se

Kolačići (Cookies)
Ova internetska stranica radi boljeg korisničkog iskustva na internetskoj stranici na vaš kompjuter sprema male tekstualne datoteke (“cookies”). Ova je praksa prisutna kod najmanje 90 % internetskih stranica u svijetu, ali prema direktivi Europske unije iz svibnja 2011. godine, obavezni smo prije pohranjivanja „cookieja“ zatražiti vaš pristanak. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu „cookieja“, a njihovim blokiranje i dalje možete pregledavati naše stranice, no određene mogućnosti bit će vam ograničene.

Što je cookie (kolačić)?
“Cookie” je mala datoteka koju na Vaše računalo sprema internetska stranica koju posjetite. “Cookie” (kolačić) obavještava internetsku stranicu da se “stari” korisnik ponovno priključio pamteći njegove postavke. “Cookieji” bilježe vaše preferencije i postavke, unosi ih u internetske obrasce i informacije za prijavljene korisnike.

“Cookies” mogu spremati širok pojas informacija, ali ta informacija ili informacije mogu biti spremljene jedino ako korisnik to omogući – internetske stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im korisnik nije dao i ne mogu pristupiti drugim datotekama na računalu korisnika. “Cookieji” (kolačići) ne sadržavaju nikakve osobne podatke odnosno informacije koje bi vas mogle identificirati. Korisnik, pak, može promijeniti svoje postavke internet te time sam birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, hoće li spremljene “cookieje” (kolačiće) automatski pobristai pri zatvaranju internet preglednika i sl.

Kako onemogućiti “cookieje” (kolačiće)?
Isključivanjem “cookieja” (kolačića) odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje istih na vašem računalu. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internet pregledniku. Blokiranjem “cookieja” i dalje možete pregledavati internetske stranice, no određene funkcionalnosti neće vam biti na raspolaganju na tim internetskim stranicama.

Što su “persistent cookies” (stalni kolačići)?
Stalni ili spremljeni kolačići sačuvani su na disku (vašem računalu) te tamo ostaju i nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih pohranjuju se podaci kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu.

Što su “session cookies” (privremeni kolačići)?
Privremeni kolačići privremeno se pohranjuju na disku te se brišu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih internetske stranice pohranjuju privremene podatke kao što su primjerice stavke u košarici za kupnju.

Što su “local cookies/first party cookies” (kolačići od prve strane)?
“First party cookies” (kolačići od prve strane) dolaze s web-mjesta koje korisnik pregledava i mogu biti trajni ili privremeni. Web mjesta te kolačiće upotrebljavaju za spremanje informacija koje će ponovo upotrebljavati kada korisnik sljedeći put posjeti to mjesto.

Što su “third party cookies” (kolačići treće strane)?
“Third party cookies” potječu od drugih, partnerskih web mjesta koja gledate. Treće strane mogu na taj način prikupljati podatke o korisnicima različnih web-mjesta i upotrebljavati ih u marketinške i analitičke svrhe.

Koristi li navigator-bi.hr “cookieje” (kolačiće)?
Da, s primarnim ciljem kako bi vam naše internetske stranice omogućile bolje korisničko iskustvo.

Kakve “cookieje” (kolačiće) koristi navigator-bi.hr i zašto?
“Session cookies” (privremene kolačiće) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Koristimo “session cookies” kako bi unaprijedili korisničko iskustvo za vrijeme posjete.
“Persistent cookies” (trajni kolačići) – ti obično imaju datum isteka daleko u budućnost i tako će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumijeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati internetsku stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna.

Ima li na navigator-bi.hr “third party cookies” (kolačića treće strane)?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane ove internetske stranice, ali neki služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo:

Društvene mreže
Dijeljenje članaka na društevnim mrežama postavlja korisniku kolačiće.

Mjerenje posjećenosti
navigator-bi.hr koristi Google Analytics  servis za mjerenje posjećenosti.

Dodatne informacije oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija na sljedećim linkovima:

http://www.allaboutcookies.org/

http://www.youronlinechoices.eu/

© 2019 Navigator biljne ishrane. Sva prava pridržana. | Izrada: Duplerica d.o.o.