Biljne aminokiseline i peptidi


ŠTO SU AMINOKISELINE?
Aminokiseline su organski spojevi koji predstavljaju osnovu svake biološke molekule.
One su gradivni blokovi svih stanica! U prirodi postoje stotine aminokiselina, ali najvažnijih za biljku je oko dvadeset:

• Arginin
• Asparaginska kiselina
• Cistein
• Glutaminska kiselina
• Treonin
• Histidin
• Izoleucin
• Leucin
• Metionin
• Fenilanin
• Prolin
• Serin
• Glicin
• Triptofan
• Tirozin
• Valin

VAŽNOST I DJELOVANJE AMINOKISELINA

Nisu sve aminokiseline jednako važne za razvoj biljke. Npr. lizin, triptofan i metionin su potrebni u malim koncentracijama, dok se glutaminska i asparaginska kiselina koriste u velikim količinama.

Nekoliko primjera:

GLUTAMINSKA KISELINA
Ona stimulira rast biljke i povećava otpornost prema nepovoljnim klimatskim uvjetima. Potrebna je u velikim količinama kao prekursor novim i drugim aminokiselinama,

SERIN I VALIN
One poboljšavaju mehanizme otpornosti prema raznim nepovoljnim situacijama

LIZIN I ARGININ
One su esencijalne i aktivne u stimuliranju fotosinteze. Odgađaju procese starenja.

ASPARAGINSKA KISELINA
Važna je zbog svog djelovanja u mnogim metaboličkim procesima.

METIONIN
Potiče cvatnju i povećava urod i kvalitetu.

TRIPTOFAN
Triptofan je ključni prekursor za sintezu auksina.

Sve aminokiseline su važne i međusobno ovisne, tako da odsustvo jedne može blokirati sintezu drugih.

ŠTO SU PEPTIDI?
Peptidi su organske molekule formirane od aminokiselina (2-50) povezane zajedno peptidnim vezama. Oni su osnova za formiranje proteina. Također su važni za biljnu fiziologiju.

VAŽNOST I ULOGA PEPTIDA

Uloga peptida u biljnoj ishrani postala je još važnijom zahvaljujući znanstvenim pokusima koji su demonstrirali njihovu djelotvornost i novu proizvodnu tehnologiju (LISIVEG) koja omogućuje dobivanje odabranih i korisnih peptida.

Neki peptidi (bioaktivni) su sposobni mijenjati važne fiziološke funkcije u biljci, zato što se vežu za stanične receptore koji reguliraju specifične metaboličke procese.

Glavno djelovanje ovih molekula:

  • Prijenos hranjiva kroz biljku
  • Stimulacija rasta
  • Poticanje otpornosti na stres

DJELOVANJE AMINOKISELINA I PEPTIDA:

  • Stimuliraju fotosintezu i rast biljaka
  • Povećavaju otpornost na loše vremenske prilike
  • Biostimulatorsko djelovanje
  • Povećanje uroda
  • Bolja asimilacija dušika i mikroelemenata
  • Bolja zrioba i organoleptička kvaliteta plodova
  • Usporavanje procesa starenja
  • Bolja lignifikacija
  • Imaju djelovanje slično hormonskom (prirodno)
  • Poboljšavaju sintezu proteina
  • Korisno djelovanje na metabolizam biljke
  • Sinergijsko djelovanje s većinom sredstava za zaštitu bilja

KOJE SU RAZLIKE U ODNOSU NA ŽIVOTINJSKE HIDROLIZATE?

Hidroksiprolin i hidroksilizin prisutni u hidroliziranom kolagenu (životinjska koža) nemaju funkciju u biljnom metabolizmu.

Glicin, koji čini većinu u hidroliziranom kolagenu ima stimulatorsko djelovanje u malim dozama, a fitotoksično iznad određene razine.

Biljni hidrolizati direktno i učinkovito djeluju stimulirajuće na biljku.

ZAŠTITA ZDRAVLJA LJUDI I OKOLIŠA

Koristeći isključivo biljne sirovine (bez GMO) postignuta je maksimalna sigurnost za zdravlje ljudi i okoliša.

Ne postoji rizik kontaminacije od goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), Salmonelle, Escherichije coli i ostalih životinjskih patogena.

HELLO NATURE® GNOJIVO S BILJNIM AMINOKISELINAMA I PEPTIDIMA:  TRAINER


Image

Navigator biljne ishrane d.o.o.
Južna obala II broj 9, HR-10000 Zagreb
Djelatnost: 46.90 Nespecijalizirana trgovina na veliko (NKD 2007)
Ključne osobe: Mladen Ostojić dipl. ing. agr., direktor
Godina osnivanja: 2015.
OIB: 13974486653

Ured:
Prisavlje 8, HR-10000 Zagreb
Telefon: +385 1 5811 969
Faks: +385 1 5811 965

Mi znamo što zemlji treba!