ŠTO SU AMINOKISELINE?
Aminokiseline su organski spojevi koji predstavljaju osnovu svake biološke molekule. One su gradivni blokovi svih stanica! U prirodi postoje stotine aminokiselina, ali najvažnijih za biljku je oko dvadeset:
• Asparaginska kiselina
• Cistein
• Treonin
• Histidin
• Izoleucin
• Metionin
• Fenilanin
• Prolin
• Serin
• Triptofan
• Tirozin
• Valin
VAŽNOST I DJELOVANJE AMINOKISELINA
Nisu sve aminokiseline jednako važne za razvoj biljke. Npr. lizin, triptofan i metionin su potrebni u malim koncentracijama, dok se glutaminska i asparaginska kiselina koriste u velikim količinama.
Nekoliko primjera:
GLUTAMINSKA KISELINA
Ona stimulira rast biljke i povećava otpornost prema nepovoljnim klimatskim uvjetima. Potrebna je u velikim količinama kao prekursor novim i drugim aminokiselinama,
SERIN I VALIN
One poboljšavaju mehanizme otpornosti prema raznim nepovoljnim situacijama
LIZIN I ARGININ
One su esencijalne i aktivne u stimuliranju fotosinteze. Odgađaju procese starenja.
ASPARAGINSKA KISELINA
Važna je zbog svog djelovanja u mnogim metaboličkim procesima.
METIONIN
Potiče cvatnju i povećava urod i kvalitetu.
TRIPTOFAN
Triptofan je ključni prekursor za sintezu auksina.
Sve aminokiseline su važne i međusobno ovisne, tako da odsustvo jedne može blokirati sintezu drugih.
ŠTO SU PEPTIDI?
Peptidi su organske molekule formirane od aminokiselina (2-50) povezane zajedno peptidnim vezama. Oni su osnova za formiranje proteina. Također su važni za biljnu fiziologiju.
VAŽNOST I ULOGA PEPTIDA
Uloga peptida u biljnoj ishrani postala je još važnijom zahvaljujući znanstvenim pokusima koji su demonstrirali njihovu djelotvornost i novu proizvodnu tehnologiju (LISIVEG) koja omogućuje dobivanje odabranih i korisnih peptida.
Neki peptidi (bioaktivni) su sposobni mijenjati važne fiziološke funkcije u biljci, zato što se vežu za stanične receptore koji reguliraju specifične metaboličke procese.
Glavno djelovanje ovih molekula:
- Prijenos hranjiva kroz biljku
- Stimulacija rasta
- Poticanje otpornosti na stres
DJELOVANJE AMINOKISELINA I PEPTIDA:
- Stimuliraju fotosintezu i rast biljaka
- Povećavaju otpornost na loše vremenske prilike
- Biostimulatorsko djelovanje
- Povećanje uroda
- Bolja asimilacija dušika i mikroelemenata
- Bolja zrioba i organoleptička kvaliteta plodova
- Usporavanje procesa starenja
- Bolja lignifikacija
- Imaju djelovanje slično hormonskom (prirodno)
- Poboljšavaju sintezu proteina
- Korisno djelovanje na metabolizam biljke
- Sinergijsko djelovanje s većinom sredstava za zaštitu bilja
KOJE SU RAZLIKE U ODNOSU NA ŽIVOTINJSKE HIDROLIZATE?
Hidroksiprolin i hidroksilizin prisutni u hidroliziranom kolagenu (životinjska koža) nemaju funkciju u biljnom metabolizmu.
Glicin, koji čini većinu u hidroliziranom kolagenu ima stimulatorsko djelovanje u malim dozama, a fitotoksično iznad određene razine.
Biljni hidrolizati direktno i učinkovito djeluju stimulirajuće na biljku.
ZAŠTITA ZDRAVLJA LJUDI I OKOLIŠA
Koristeći isključivo biljne sirovine (bez GMO) postignuta je maksimalna sigurnost za zdravlje ljudi i okoliša.
Ne postoji rizik kontaminacije od goveđe spongiformne encefalopatije (BSE), Salmonelle, Escherichije coli i ostalih životinjskih patogena.
HELLO NATURE® GNOJIVO S BILJNIM AMINOKISELINAMA I PEPTIDIMA: TRAINER