AUXYM - fitostimulator biljnog podrijetla
Djelovanje AUXYMa proizlazi iz njegovog sastava – koncentracije biološki aktivnih prirodnih spojeva, kao što su aminokiseline biljnog porijekla, vitamini, enzimi, fitokelatini, auksini, citokinini, humusne kiseline, te makro- i mikro elementi. Oni djeluju izravno i uravnoteženo na glavne metaboličke puteve biljke kao prekursori ključnih spojeva, reguliraju transport hranjivih tvari, poboljšavaju proces fotosinteze, te distribuciju i optimalnu akumulaciju šećera u različitim biljnim organima.
PAKIRANJA: 0,25 l, 0,5 l, 1 l, 5 l, 10 l.
SASTAV |
HRANJIVA |
Bor (B) topiv u vodi |
0,40% |
Željezo (Fe) kelatizirano, topivo u vodi |
0,60% |
Mangan (Mn) kelatiziran, topiv u vodi |
0,60% |
bakar (Cu) kelatiziran, topiv u vodi |
0,20% |
Cink (Zn) kelatiziran, topiv u vodi |
0,40% |
OSTALI PARAMETRI |
Specifična težina |
1,15 Kg/l |

PODRŽAVA RAZVOJ BILJKE
AUXYM osnažuje biljku u najosjetljivijim fiziološkim fazama razvoja, u razvoju izboja i debljanju plodova.
AUXYM je osim toga djelotvoran u stresnim situacijama bilo kojeg podrijetla (termički, ekonomiziranje vodom, pogrešno tretiranje agrokemikalijama i dr.) a pri tomu ne utječe na neujednačenu ishranu ili rast.
POSPJEŠUJE ZAMETANJE PLODOVA
AUXYM sadržava promotore rasta, u vrijeme cvatnje osigurava oplodnju, pa je i broj zametnutih plodova veći.
POBOLJŠAVA KAKVOĆU PLODOVA I POVEĆAVA PRINOSE
AUXYM povećava sadržaj šećera i suhe tvari u plodovima te sadržaj sekundarnih hranjiva (oligoelemenata). Poboljšava organoleptička svojstva, kao i svojstva za duže skladištenje. Težina plodova ujednačena je i odgovarajuće veličine. Zbog svega toga proizvodnja je veća i bolja.
OBOJENOST PLODOVA
AUXYM povećava i zadržava intenzivniju boju plodova voća i grožđa.
POVEĆAVA POSTOTAK ŠEĆERA U GROŽĐU
Vinova loza tretirana AUXYM-om ima viši postotak šećera u grožđu.
PRODUŽENJE GROZDA
AUXYM u prvim fazama razvoja stimulira produljenje grozda i poboljšava njegovo formiranje. Na taj način smanjuju se eventualna oštećenja boba (rahliji grozd) i pospješuje sazrijevanje.
AKTIVIRA MEHANIZME OTPORNOSTI
Biološki aktivne tvari (slobodne aminokiseline i dr.) aktiviraju i povećavaju samoobranu biljke od parazita i gljivičnih bolesti.
DOZE I NAČIN PRIMJENE
Preporučene doze različite su za razne kulture i stadije njihova razvoja. Doza primjene ovisi i o broju tretiranja pojedinog usjeva ili nasada.
AUXYM se može miješati s uobičajenim sredstvima za zaštitu bilja. Njegovo je djelovanje sinergističko s lisnim gnojivima te zahtijeva mali broj intervencija pa tako štedi vrijeme i energiju.
KULTURA |
VRIJEME PRIMJENE |
KOLIČINA (ml/ha) |
VOLUMEN VODE (l/ha) |
GLAVNI UČINAK |
VINOVA LOZA |
1.: prije cvatnje° 2.: početak faze šare 3.: 15 dana kasnije |
700 700 400 |
400/500 |
rano dozrijevanje povećanje sadržaja šećera u berbi i nakon fermentacije bolja organoleptička kvaliteta |
STOLNO GROŽĐE |
1.: prije cvatnje 2.: nakon cvatnje 3.: debljanje boba |
700 700 500 |
400/500 |
rano dozrijevanje bolje zametanje plodića, manje osipanje i rehuljavost bolja skladišna sposobnost |
JABUKA KRUŠKA |
1.: prije cvatnje 2.: 15/20 dana kasnije 3.: 15 dana kasnije |
600 600 400 |
700/1000 |
rano dozrijevanje bogatiji sastav minerala u plodu bolja kvaliteta i skladišna sposobnost plodova |
KIVI |
1.: prije cvatnje 2.: 15 dana kasnije 3.: 15 dana kasnije |
750 750 750 |
700/1000 |
povećani sadržaj šećera bogatiji mineralni sastav povećanje veličine (kalibraže) ploda |
BRESKVA-MARELICA |
1.: nakon cvatnje 2.: 15 dana kasnije 3.: 15 dana kasnije |
600 600 600 |
700/1000 |
bolji vegetativni vigor povećani sadržaj minerala ujednačenost plodova |
AGRUMI |
1.: u vrijeme 50/60% cvatnje 2.: 15 / 20 dana kasnije 3.: 15 I 20 dana kasnije |
600 800 600 |
1000/1500 |
bolji vegetativni razvoj smanjenje osipanja ujednačenost veličine ploda |
MASLINA |
1.: prije cvatnje 2.: nakon zametanja plodića 3.: 15 dana kasnije |
700 700 400 |
400/500 |
bolje zametanje plodića povećanje proizvodnje |
JAGODA |
1°: nakon presađivanja 2°: u cvatnji 3°: 10 dana kasnije |
500 700 700 |
300/500 ili navodnjavanje kap po kap |
povećanje veličine ploda povećanje sadržaja šećera u plodu ujednačenost veličine i boje ploda |
DINJA |
1°; prije cvatnje 2°: 15 dana kasnije 3°: 15 dana kasnije |
750 750 750 |
500/700 ili navodnjavanje kap po kap |
povećanje sadržaja šećera u plodu veći plodovi bolja organoleptička kvaliteta |
RAJČICA |
1.: u cvatnji 2.: 15 dana kasnije (eventualno u cvatnji svake etaže) |
400 400 |
500/700 |
ranije dozrijevanje povećani sadržaj suhe tvari povećani urodi, ujednačena težina plodova |
PAPRIKA, PATLIDŽAN |
1.; nakon presađivanja 2.: u cvatnji 3.: debljanje prvih plodova |
500 500 400 |
400/600 |
povećani urodi, ranije dozrijevanje bolja organoleptička svojstva bolji mineralni sastav |
LISNATO POVRĆE |
1.: u stadiju 4-5 listova 2.: 15 I 20 dana kasnije |
500 400 |
400/500 |
povećanje proizvodnje bolja kvaliteta |
CVIJEĆE |
1.: nakon sadnje 2.: 10/15 dana kasnije |
400 400 |
400/500 |
veći broj cvjetnih pupova listovi boljeg izgleda bolje čuvanje |
DUHAN |
1.: nakon presađivanja 2.: 18 / 20 dana kasnije 3.: 15 / 20 dana kasnije |
300 600 600 |
700/1000 |
rano dozrijevanje povećanje proizvodnje bolja kvaliteta listova nakon sušenja |
ARTIČOKA |
Tretmani sukladno s diferencijacijom glavica |
500 |
500/600 |
povećanje veličine cvjetnih pupoljaka, veći urod, poboljšana otpornost u transportu i skladištenju. |
ŽITARICE |
U STADIJU ZASTAVICE I POJAVE PRAŠNIKA |
800 |
450/500 |
Povećani urod, bolja kakvoća zrna, veća specifična težina. |
TIKVICA |
1.: nakon presađivanja 2.: prije cvatnje 3.: u vrijeme porasta plodova |
400 500 500 |
400/500 |
veća otpornost na toplinski stres, veći i raniji urodi, ujednačenost u zriobi i težini. |
ŠEĆERNA REPA |
1.: faza 7-10 listova 2.: 20 dana nakon |
600 600 |
500/600 600 |
Dobar razvoj listova, veća težina i veličina korijena, veći postotak šećera |