Korisni mikroorganizmi

 Italpollina proizvodi s mikroorganizmima sadrže inokulum mikoriznih gljivica i Trichoderme spp. te korisne bakterije rizosfere.

ŠTO SU MIKORIZE?

Mikoriza je simbiotska zajednica korijenja biljke i nekih gljivica iz tla.

MIKORIZNE GLJIVICE koloniziraju korijen biljke i opskrbljuju ga mineralnim elementima i vodom koje ekstrahiraju iz tla kroz vanjsku mrežu hipa, dok biljka opskrbljuje mikroorganizme organskim spojevima iz izlučevina korijena.

Zahvaljujući mikorizi biljka značajno povećava površinu apsorpcije korijena, od 100-1000 puta, a time ujedno i kapacitet apsorpcije hranjiva i vode.

JASAN JE IZBOR ZA KVALITETU: REPRODUKCIJA IN VIVO!

Za proizvodnju mikoriznih inokulanata koriste se dva načina: in vivo ili in vitro.

ITALPOLLINA koristi prvu tehniku ​​(in vivo) koja, iako je složenija i skuplja, daje konačni proizvod visokog kvaliteta.

ITALPOLLINA je razvila jedinstvenu tehnologiju za proizvodnju in vivo - mikoriznih inokulanata velikog potencijala i učinkovitosti za moderne poljoprivredne sustave te proizvode prilagođene za primjenu u uzgoju većine kultura.

ITALPOLLINA je trenutno jedna od rijetkih tvrtki u svijetu koja proizvodi svoje mikorizne inokulante in vivo, osiguravajući najveću kvalitetu gotovog proizvoda (odsutnost GMO-a, zagađivača i patogena) i maksimalnu učinkovitost kolonizacije spora.

MIKORIZE ITALPOLLINA

Italpollina Spa je europski lider u proizvodnji inokuluma mikoriznih gljivica. Paleta proizvoda uključuje različite formulacije (granule, tablete, močivi prah), vrste i koncentracije spora. Ovi su proizvodi razvijani da zadovolje zahtjeve uzgoja različitih kultura i da omoguće najveću fleksibilnost u primjeni.

PREDNOSTI

Brojni su pozitivni učinci od mikoriza:

  • Razvoj korijenovog sustava (apsorpcijske površine)
  • Bolja apsorpcija dušika, fosfora i mikroelemenata
  • Otpornost na stres kod presađivanja
  • Otpornost na vodni stres (veća površina korijena povećava dostupnost vode)
  • Otpornost na veću zaslanjenost tla
  • Manje antagonizama za apsorpciju različitih hranjiva
  • Poboljšanje strukture tla i manje pojava zamora tla
  • Bolja djelotvornost gnojiva, sredstava za zaštitu bilja i navodnjavanja.
  • Biostimulatorski efekt

PROIZVODI U 4 FORMULACIJE (mikrogranule, prah za fertirigaciju, prah za namakanje, tablete):

 

ŠTO JE TRICHODERMA?

Trichoderma spp. je korisna gljivica koja antagonistički djeluje na mnoge patogene gljive koje žive u tlu i na biljkama. Njeno prisustvo u tlu poboljšava zdravlje biljaka i povećava njihovu otpornost na bolesti ne šteteći pritom korisnim mikroorganizmima.

Italpollinin Trichoderma soj također stimulira razvoj biljke.

OBRAMBENO DJELOVANJE

Glavno djelovanje Trichoderme je mikrobni antagonizam, koji se javlja kroz različite mehanizme:

PREDACIJA
Trichoderma direktno napada patogene gljivice.

STVARANJE METABOLITA
To su tvari toksične za patogene gljivice.

KONKURENCIJA
Trichoderma stvara simbiotsku vezu s korijenjem biljaka u relaciji obostrane koristi, a koja na kraju predstavlja fizičku prepreku za penetraciju patogenih hifa u korijen.

Trichoderma sprječava razvoj mnogih patogenih gljivica kao što su: Alternaria , Armillariaspp, Botrytis, Colletotrichum, Fusarium, Phythophthora, Pythium, Rhizoctonia, Sclerotinia, Xanthomonas, itd.

NUTRITIVNO I FITOSTIMULATORSKO DJELOVANJE

Trichoderma povećava produktivnost biljke zahvaljujući:

  • neutraliziranju toksičnih tvari u zoni korijena,
  • povećavanju apsorpcije hranljivih elemenata,
  • boljem iskorištavanju dušika,
  • povećavanjem topivosti hranljiva u tlu

Trichoderma također može poticati formiranje korijenovih dlačica i stimulirati kolonizaciju rizosfere i korijena ostalim korisnim mikroorganizmima.

KOMPATIBILNOST

Trichoderma (Italpollinin soj) je kompatibilna s većinom insekticida, gnojiva i herbicida u upotrebi.

PROIZVODI ITALPOLLINE KOJI SADRŽE TRICHODERMU SPP: TIFI, CONDOR

 

Trichoderma

ŠTO JE TRICHODERMA?

Trichoderma vrste jesu saprofitske gljivice (nisu patogene). Drži se da su se najizrazitiji antagonisti u mikrobiološkom svijetu. Vrlo su prilagodljive i rastu vrlo brzo. Trichoderme u tlu osiguravaju zdravstveno stanje biljke, povećavaju otpornost na bolesti, ne utječu na druge korisne mikroorganizme. Neke Trichoderma vrste osim toga, pospješuje razvoj biljke.

OBRAMBENO DJELOVANJE

Osnovno djelovanje Trichoderma mikrobiološki je antagonizam koji se odvija različitim mehanizmima:

  • Mikoparazitizam (Trichoderma ) proizvodi enzime (glukonazu, celulazu, hitinazu) koji razgrađuju staničnu stjenku patogena. Zatim uspostavlja hiperparazitski odnos s patogenom, a za ishranu koristi citoplazmatski sadržaj stanice patogena;
  • Emitira metabolite (proizvodi i oslobađa niz metabolita koji zaustavljaju rast i klijanje spora patogenih organizama, djelujući toksično na određene enzime);
  • Antibioza - zaseban vid antagonizma između dvije ili više vrsta raznih mikroorganizama. (kod Trichoderme dokazana je proizvodnja tricorzianina koji djeluju na citoplazmatsku membranu patogenih gljivica);
  • Nadmetanje - u nepovoljnim uvjetima Trichoderma je poznat borac za životni prostor i hranjive tvari. To joj omogućava da se proširi i brzo zaposjedne supstrat, spriječi naseljavanje štetnih mikroorganizama.

Trichoderma na taj način priječi razvoj mnogih patogena među kojima: Alternaria spp., Armillaria spp., Botrytis spp., Colletotrichum spp., Fusarium spp., Phytophthora spp., Pythium spp., Rhizoctonia spp., Sclerotinia spp., Xanthomonas spp. i dr.

DJELOVANJE U ISHRANI I KAO FITOSTIMULATOR

Trichoderma utječe na povećanu produktivnost biljke, između ostaloga inaktivacijom postojećih toksičnih tvari u zoni korijena. Povećava apsorciju hranjiva omogućuje biljci bolje korištenje dušika, te povećanu pristupačnost hranjiva iz tla. Ta je gljivica u stanju pospješiti formiranje sekundarnih korjenčića i stimulirati naseljavanje dugih korisnih mikroorganizama u zonu korjenova sustava. Može oporaviti biljku, razgrađujući neka sredstava za zaštitu bilja koja su perzistentna u tlu.

KOMPATIBILNOST

Trichoderma je kompatibilna s velikim brojem gnojiva. Međutim, ne savjetuje se da se za pripravljanje otopine s Trichodermom rabe posude mineralnih gnojiva, prije nego se te posude temeljito operu. Ostaci mineralnih gnojiva u posudama zbog jake kisele ili alkalne reakcije mogu umanjiti vitalnost mikroorganizma. Trichoderema ima odličnu kompatibilnost s organskim gnojivima.

Uporaba sredstava za zaštitu bilja može inhibirati normalan razvoj Trichoderme, osobito štetne s djelatne tvari sredstava za zaštitu bilja: kaptan, TMTD, difenkonazol, prokrolaz, iprodion, fenarimol, pirimetanil, ciprodinil, fludioxinil, bifentin+amitraz, tebukonazol, propikonazol.


Ova stranica koristi kolačiće (Cookies). Daljnjom uporabom web stranice slažete se sa korištenjem kolačića.

Saznaj više

Slažem se

Kolačići (Cookies)
Ova internetska stranica radi boljeg korisničkog iskustva na internetskoj stranici na vaš kompjuter sprema male tekstualne datoteke (“cookies”). Ova je praksa prisutna kod najmanje 90 % internetskih stranica u svijetu, ali prema direktivi Europske unije iz svibnja 2011. godine, obavezni smo prije pohranjivanja „cookieja“ zatražiti vaš pristanak. Korištenjem ove internetske stranice pristajete na uporabu „cookieja“, a njihovim blokiranje i dalje možete pregledavati naše stranice, no određene mogućnosti bit će vam ograničene.

Što je cookie (kolačić)?
“Cookie” je mala datoteka koju na Vaše računalo sprema internetska stranica koju posjetite. “Cookie” (kolačić) obavještava internetsku stranicu da se “stari” korisnik ponovno priključio pamteći njegove postavke. “Cookieji” bilježe vaše preferencije i postavke, unosi ih u internetske obrasce i informacije za prijavljene korisnike.

“Cookies” mogu spremati širok pojas informacija, ali ta informacija ili informacije mogu biti spremljene jedino ako korisnik to omogući – internetske stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im korisnik nije dao i ne mogu pristupiti drugim datotekama na računalu korisnika. “Cookieji” (kolačići) ne sadržavaju nikakve osobne podatke odnosno informacije koje bi vas mogle identificirati. Korisnik, pak, može promijeniti svoje postavke internet te time sam birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, hoće li spremljene “cookieje” (kolačiće) automatski pobristai pri zatvaranju internet preglednika i sl.

Kako onemogućiti “cookieje” (kolačiće)?
Isključivanjem “cookieja” (kolačića) odlučujete hoćete li dopustiti pohranjivanje istih na vašem računalu. Cookie postavke mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internet pregledniku. Blokiranjem “cookieja” i dalje možete pregledavati internetske stranice, no određene funkcionalnosti neće vam biti na raspolaganju na tim internetskim stranicama.

Što su “persistent cookies” (stalni kolačići)?
Stalni ili spremljeni kolačići sačuvani su na disku (vašem računalu) te tamo ostaju i nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih pohranjuju se podaci kao što su ime za prijavu i lozinka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu.

Što su “session cookies” (privremeni kolačići)?
Privremeni kolačići privremeno se pohranjuju na disku te se brišu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih internetske stranice pohranjuju privremene podatke kao što su primjerice stavke u košarici za kupnju.

Što su “local cookies/first party cookies” (kolačići od prve strane)?
“First party cookies” (kolačići od prve strane) dolaze s web-mjesta koje korisnik pregledava i mogu biti trajni ili privremeni. Web mjesta te kolačiće upotrebljavaju za spremanje informacija koje će ponovo upotrebljavati kada korisnik sljedeći put posjeti to mjesto.

Što su “third party cookies” (kolačići treće strane)?
“Third party cookies” potječu od drugih, partnerskih web mjesta koja gledate. Treće strane mogu na taj način prikupljati podatke o korisnicima različnih web-mjesta i upotrebljavati ih u marketinške i analitičke svrhe.

Koristi li navigator-bi.hr “cookieje” (kolačiće)?
Da, s primarnim ciljem kako bi vam naše internetske stranice omogućile bolje korisničko iskustvo.

Kakve “cookieje” (kolačiće) koristi navigator-bi.hr i zašto?
“Session cookies” (privremene kolačiće) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Koristimo “session cookies” kako bi unaprijedili korisničko iskustvo za vrijeme posjete.
“Persistent cookies” (trajni kolačići) – ti obično imaju datum isteka daleko u budućnost i tako će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumijeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati internetsku stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna.

Ima li na navigator-bi.hr “third party cookies” (kolačića treće strane)?
Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići nisu postavljeni od strane ove internetske stranice, ali neki služe za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Trenutno omogućujemo:

Društvene mreže
Dijeljenje članaka na društevnim mrežama postavlja korisniku kolačiće.

Mjerenje posjećenosti
navigator-bi.hr koristi Google Analytics  servis za mjerenje posjećenosti.

Dodatne informacije oko isključivanja kolačića
Trenutno postoji nekoliko web stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. Više informacija na sljedećim linkovima:

http://www.allaboutcookies.org/

http://www.youronlinechoices.eu/

© 2019 Navigator biljne ishrane. Sva prava pridržana. | Izrada: Duplerica d.o.o.